Pixelgrafik:

Et foto-/billedformat, der består af pixels (små firkanter) dvs. pixelgrafik, hvis størrelse afhænger af opløsningen. Hvis man skalerer større end filens opløsning, vil man kunne se de pixels, billedet består af.

Eks. Hvis et pixelbaseret billede har en opløsning på 100px x 100px, men skaleres op til 200px x 200px vil billedet blive hakket, og detaljegraden vil forsvinde.

Vectorgrafik:

En stregtegnings format, der består af punkter og den linie/vektor, der er mellem disse. Dette format kan skaleres uendeligt og vil stadig fremstå helt skarpt, og fylder desuden væsentligt mindre end et pixelbaseret billede. En vektoriseret fil kan dog kun indeholde stregtegninger som f.eks. logoer.

Eks. Hvis et vectorbaseret element skal bruges på et 20m x 3m banner, kan elementet tilpasses uden at miste detaljegrad.

Illustration af pixelgrafik vs vectorgrafik

Illustration af pixelgrafik vs vectorgrafik

JPEG (.jpg / .jpeg) (Pixel)

JPG Fileformat Ikon

Jpeg er et meget udbredt filformat, og kan anvendes til både tryk og online. Filtypen anvendes ofte på internettet, og optager ikke særligt meget plads (kb/mb). Formatet understørres desuden af mange apparater uden det er nødvendigt med ekstra billedsoftware.

Fordele: Lavt pladsforbrug, kan åbnes og redigeres uden ekstra billedsoftware.
Ulemper: Understøtter ikke gennemsigtighed, lavet af pixel-elementer.

GIF (.gif) (Pixel)GIF fileformat ikon

Filtypen understøtter kun 256 forskellige farver, og stammer helt tilbage fra år 1987. Filformatet kan bruges til animationer, dvs. man kan gemme adskillige billeder i en enkelt fil og angive, hvor hurtigt billederne skal skifte. Gif-formatet understøtter desuden gennemsigtighed.

Fordele: Lavt pladsforbrug, kan animeres, understøtter gennemsigtighed
Ulemper: Kun 256 farver, ikke optimalt til trykte medier.

PNG (.png) (Pixel)PNG fileformat ikon

Filtypen skulle oprindeligt erstatte GIF-formatet, men kan dog ikke indeholde animationer. På samme måde som GIF kan PNG indeholde 256 farver i RGB. PNG formatet understøtter gennemsigtighed.

Fordele: Lavt pladsforbrug, understøtter gennemsigtighed
Ulemper: Lavet af pixel-elementer.

Adobe Illustrator (.ai) (Vector)AI fileformat ikon

Denne filtype bruges oftest til logo- og stregtegninger, men kan kræve specielt billedsoftware.

Fordele: Illustrationen i filen, kan uden videre ændres i størrelse uden det påvirker kvaliteten.
Ulemper: Kan kræve specielt billedsoftware at håndtere.

PDF (.pdf) (Pixel / Vector)PDF fileformat ikon

PDF-filer kan både indeholde pixel og vectorgrafik. Derfor er der ingen garanti for at det materiale som ligger i PDF-filen kan skaleres, have gennemsigtighed eller animeret.

Fordele: Kan indeholde både pixel- og vectorgrafik. Pdf-filer kan åbnes af mange apperater uden ekstra software.
Ulemper: Kan indeholde både pixel- og vectorgrafik. Pdf-filen kan kræve specielt software for at kunne tilrettes.

Andre vector-formater:
.eps / .svg

Filformater og logoer:

Bliver man spurgt om at sende ens logo til eks. Avisen, eller et magasin, er det meget vigtigt at have i mente hvilket format man sender sit logo i. Hvis man ikke sender sit logo i det optimale format, kan man risikere at resultatet bliver hakket og mindre pænt da det er i pixelgrafik. Man vil oftest ikke blive gjort opmærksom på at man har sendt en ”forkert” fil, så derfor er det ens eget ansvar.

Hvis man har mulighed for det, skal logoet altid sendes i vector-format, og ikke pixelgrafik. Dette sikrer at ens logo kan skaleres alt efter indhold, uden at miste facon og opløsning.

Yderligere læsning:

Pixelgrafik / Rastabillede (Wikipedia)

Vectorgrafik (Wikipedia)